“Tell me and I will forget,
show me and I may remember,
involve me and I will understand.”

Confucius (5e eeuw v. Chr.)

ERVARINGSLEREN

Bij School at Sea staat ervaringsleren centraal. School at Sea onderschrijft dit principe van de Chinese filosoof Confucius. Door theorie te koppelen aan de praktijk ga je dingen beter begrijpen. School at Sea is een talentontwikkelprogramma. School at Sea, letterlijk: School op Zee. Met een groep van totaal zo'n 35 leeftijdsgenoten met een zeilboot de Atlantisch oceaan over zeilen. Zes maanden zijn wij van huis en in die tijd leggen wij 12.000 zeemijl af. 

 

Op de boot woon ik, slaap ik, maak ik vrienden. Maar ik werk er ook (samen!), in de keuken, schoonmaken, het bijhouden van het logboek, de zeilen zetten, de wacht houden of ik sta aan het roer. Ik werk er ook aan school, leer er Spaans en maak er mijn toetsen. En bij terugkomst van een expeditie aan wal werk ik op de boot de praktijkopdracht uit. Wij werken zelfstandig, er zijn docenten aanwezig en persoonlijke groei en ontwikkeling wordt gestimuleerd. Met focus op onze talenten, zelfstandigheid, samenwerking en niet alleen maar te leren uit de boeken.

 

Leren door te doen; vreemde talen te spreken in de landen waar wij komen. Andere culturen leren kennen en daar deel van uit maken. En dingen te leren over de zee door te navigeren, hier wordt er bijvoorbeeld gekeken naar de sterren en de koppeling met natuurkunde is gelegd. Bij het bepalen van de locatie op zee wordt er een berekening gemaakt (wiskunde) en theorie uit de biologie wordt gebruikt bij het bestuderen van dolfijnen. Op allemaal verschillende manieren informatie tot ons nemen en hiervan te leren. School at Sea leert je plannen, goede vragen stellen en maakt je zelfstandiger, doordat je zelf problemen kunt oplossen. 

 

DE THALASSA

En dat allemaal op een boot van 47 meter lang en 8 meter breed! De zeilboot waarmee wij varen is de Thalassa, een driemaster en zeewaardig zeilschip. De Thalassa is een Barkentijn, een scheepstype waarbij de voorste mast dwarsscheeps is getuigd en de overige masten langsscheeps. Tijdens de zes maanden durende reis is de Thalassa mijn thuis ver van huis. 

 

Het varen van het schip is onderdeel van het programma, zo zijn er gedurende deze zes maanden een aantal scheepsovernames van elk zo'n driehonderd zeemijl. Tijdens deze periode doet de bemanning een stapje terug en wij, als leerlingen, een stapje vooruit. Uiteindelijk zullen we zonder ingrepen van de bemanning het schip kunnen varen. Voor deze scheepsovernames moeten we op taken solliciteren, dat gebeurt officieel met een motivatiebrief. Naast de verplichte taken als kapitein, stuurman, kok, schoonmaak, maar ook een taak als de machinist, mogen we zelf taken bedenken voor iets dat op het schip moet gebeuren.

 

Gedurende de hele reis wisselen de school- en wachtdagen in een vast patroon. Tijdens de wacht krijg ik een taak op het schip die ik moet uitvoeren. Deze taken hebben altijd iets te maken met het varen of leven aan boord. De vaardigheden hiervoor worden ons geleerd tijdens de sailtraining. Wacht moet 24 uur per dag, want we varen continu. De wachtgroep zal verdeeld worden, zo heeft iedereen 4 uur op, 8 uur af. Gedurende de 8 uur af ben ik 'vrij'. Natuurlijk niet echt, er moet altijd wel ergens iets gebeuren en slapen is ook heel belangrijk. 

ROUTE

Wij vertrekken half oktober 2024 vanuit Nederland richting het Caraïbisch gebied. De route van School at Sea is gebaseerd op oude zeilroutes, maximaal gebruikmakend van de passaatwinden. De motor gebruiken we om havens binnen te komen of als de veiligheid erom vraagt, maar verder zo min mogelijk. Onze route is daar ook op afgestemd. De bestemmingen liggen in principe vast echter kan worden aangepast door de kapitein en de onderwijscoördinator wanneer de situatie daarom vraagt; bijvoorbeeld door weersomstandigheden.

 

Op een bestemming gaan wij aan wal voor diverse activiteiten. Zoals een expeditie, een uitwisseling met een middelbare school, een excursie, een hike, een eigen reis of vrije tijd. De landen waar wij heen gaan zijn: Tenerife, Dominica, Curaçao, Panama, Cuba, Bermuda en de Azoren. Vanaf de laatste bestemming weer op weg naar huis, half april 2025 komen wij weer in Nederland aan. Wil je de reis volgen? Klik dan hier!